26 خرداد در دنیای علم چه خبر؟
تقویم علم؛
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری رودخان، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری ها، کشف ها و حتی زادروزها و درگذشت های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 26 خرداد برابر 15 ژوین را ورق می زنیم.
***
توران میرهادی
26 خرداد 1306 خورشیدی، توران میرهادی، استاد ادبیات کودک، نویسنده و کارشناس آموزش و پرورش به دنیا آمد. پدر توران میرهادی، سید فضل الله میرهادی اهل تفرش و مادرش گرتا دیتریش، اهل آلمان بود. به این ترتیب، او از کودکی با دو فرهنگ آلمانی و فرهنگ ایرانی پرورش یافت. به محض اتمام دوره متوسطه در رشته علوم طبیعی دانشگاه تهران پذیرفته شد اما بعد از مدتی تصمیم گرفت برای آموزش در حوزه های علوم پرورشی و روان شناسی به اروپا برود و ابتدا رشته روان شناسی تربیتی را در دانشگاه سوربن به پایان رساند و پس از آن رشته آموزش پیش دبستانی را در کالج سوونیه ادامه داد. میرهادی سال 1330 به ایران بازگشت. او از بنیانگذاران شورای کتاب کودک و بنیانگذار فرهنگنامه کودکان و نوجوانان است.
هربرت الکساندر سایمون
15 ژوین 1916 میلادی برابر با 26 خرداد 1295 خورشیدی، هربرت الکساندر سایمون، دانشمند آمریکایی علوم اجتماعی به دنیا آمد. او یکی از پیشگامان بسیاری از مقولات علمی است که ازجمله آنها به خصوص می توان به هوش مصنوعی، پردازش اطلاعات، تصمیم گیری، حل مسیله، نظریه سازمان، سامانه های پیچیده، روان شناسی شناختی و شبیه سازی رایانه ای از یافته های علمی اشاره کرد. او در سال 1956 به همراه همکار دیرینه اش آلن نیول، برنامه رایانه ای The Logic Theorist (نظریه پرداز منطقی) را تولید کرد که می توانست اثبات قضایای هندسی را کشف کند. این اولین برنامه رایانه ای بود که قدرت تفکر داشت و سرآغاز چیزی بود که به عنوان هوش مصنوعی شناخته شد. سایمون بیشتر به دلیل مشارکت هایش در زمینه هایی ازجمله روان شناسی، ریاضیات، آمار و تحقیقات عملیاتی شناخته می شود که همه آنها را در نظریه ای کلیدی ترکیب کرد و برای آن جایزه نوبل اقتصاد سال 1978 را دریافت کرد.
جرج دابلیو فولر
15 ژوین 1934 میلادی برابر با 26 خرداد 1313 خورشیدی، جرج وارن فولر، مهندس آمریکایی پیشرو در صنعت تصفیه آب برای آشامیدن و تصفیه فاضلاب درگذشت. او زمانی که در ام آی تی (موسسه فناوری ماساچوست) تحصیل می کرد به علم جدید بهداشت عمومی علاقه مند شد. به این ترتیب، به مدت 5 سال در هییت بهداشت ماساچوست و مدتی هم به عنوان مسیول ایستگاه آزمایشی لارنس فعالیت کرد و با کمک او این آزمایشگاه به عنوان مرکز تحقیقاتی پیشرو در تامین آب شهری شناخته شد. سال 1895، او مدتی را در ایستگاه آزمایشی لوییزویل کنتاکی گذراند و به مطالعه فیلتراسیون سریع پرداخت. زمانی که آنجا بود، اولین آزمایش ها را در آمریکا برای گندزدایی آب با استفاده از گاز کلر برای تصفیه منبع آب رودخانه اوهایو انجام داد. مدت کوتاهی پس از آن، او کارش را به عنوان مهندس مشاور بهداشت آغاز کرد و طی چند دهه به بیش از 150 شهر، کمیسیون و شرکت در سراسر آمریکا و همچنین در کانادا و چین برای تولید آب سالم بهداشتی مشاوره داد.
جوزف دیکسون
15 ژوین 1869 میلادی برابر با 26 خرداد 1248 خورشیدی، جوزف دیکسون، مخترع و سازنده آمریکایی که در استفاده صنعتی از گرافیت و بسیاری از نوآوری های دیگر پیشگام بود، درگذشت. او به عنوان عکاس و چاپ کننده عکس، آینه ای را در دوربین طراحی کرد که نمونه اولیه و پیشرو منظره یاب بود. او همچنین موتور بخار دو میل لنگ و روشی را برای چاپ اسکناس و بی اثر کردن دستگاه های جعل اسکناس ایجاد کرد، و روش جدیدی را برای تونل زدن زیر آب به ثبت رساند. جوزف دیکسون به عنوان تولیدکننده و کارآفرین، اولین مداد ساخته شده در ایالات متحده را در 2 آوریل 1827 تولید کرد و مسیول توسعه صنعت گرافیت در آنجا بود. وقتی او درگذشت، شرکت جوزف دیکسون کروسیبل بزرگترین تولیدکننده محصولات گرافیتی در جهان بود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "26 خرداد در دنیای علم چه خبر؟" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "26 خرداد در دنیای علم چه خبر؟"، کلیک کنید.