کتاب های تحمیلی
سال تحصیلی که شروع می شود معلمان لیست بلندبالایی از کتاب های کمک آموزشی در اختیار دانش آموزان می گذارند که باید آن را تهیه کنند. در مقطع ابتدایی و متوسطه اول تقریبا مابازای هر کتاب درسی یک کتاب کمک آموزشی و در مقطع متوسطه دوم در برخی دروس به ۲ تا ۳ کتاب کمک آموزشی می رسد. در این میان پای «اجبار» و «تحمیل» هم وسط است و اختیاری برای اینکه آن کتاب خریده نشود وجود ندارد. داستان وقتی عجیب تر می شود که اکثرمعلمان فقط کتاب های کمک آموزشی از یک انتشارات خاص را معرفی می کنند و بر تهیه آن اصرار دارند.
چرا کمک آموزشی ها رونق گرفت؟
تا قبل از دهه۱۳۸۰ خرید کتاب های کمک آموزشی و استفاده از آن امری غیرعادی و حتی منفی تلقی می شد در این حد که اگر معلم می فهمید کسی کتاب حل المسائل گام به گام دارد او را تنبیه می کرد. پس از آن خرید کتاب های کمک آموزشی اختیاری بود و اغلب داوطلبان کنکور برای تست زنی آن را تهیه می کردند اما کم کم انتشاراتی های حوزه کمک آموزشی با تبلیغات فراوان تلویزیونی و محیطی توانستند در سال های تحصیلی پایین تر رخنه کنند و این ضرورت را در ذهن خانواده ها و دانش آموزان ایجاد کنند که بدون کتاب کمک آموزشی درس خواندن ممکن نیست. در این میان معلمان نیز از این اتفاق استقبال کردند و خودشان وارد زمین بازی انتشاراتی ها شدند در این حد که بسیاری از کارشناسان تعلیم و تربیت در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی می گویند که بین برخی انتشارات و معلمان در حوزه کتاب های کمک آموزشی روابط پنهان مالی وجود دارد.
معرفی کدام کتاب های کمک درسی قانونی است؟
احمد محمودزاده معاون وزیر آموزش و پرورش: در استفاده از کتاب های کمک آموزشی ممنوعیتی وجود ندارد اما اگر خارج از چارچوب مصوبه ۸۲۸ شورای عالی آموزش و پرورش باشد ممنوع است. ضمن اینکه باید از سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی مجوز لازم گرفته شود. همچنین در شورای نظارت تأکید شده است اگر اسامی کتاب های کمک آموزشی در سایت سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وجود دارد مشکلی برای استفاده ندارد و اگر کتاب جدیدی تولید شده است باید از سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی مجوز گرفته شود و بعد در اختیار دانش آموزان قرار گیرد.
واکنش آموزش و پرورش به این اتفاق
دفتر ساماندهی منابع مکتوب دفتر انتشارات و فناوری آموزشی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش وبگاه «سامان کتاب» را به عنوان محلی برای معرفی کتاب های مناسب آموزشی و تربیتی راه اندازی کرده است.
شکرباغانی می گوید: «در این وبگاه کتاب های مختلف کمک درسی توسط متخصصان این حوزه ارزیابی می شود و آثار مورد تأیید روی سایت قرار داده می شود تا دانش آموزان و خانواده ها با خیال راحت از این منابع کمک درسی استفاده کنند. در هر دوره بین ۱۰ تا ۲۰ عنوان کتاب مورد تأیید در این بخش معرفی می شود. روی این کتاب ها رودخان تأیید دفتر ساماندهی منابع مکتوب خورده و قابل تشخیص است.»
پایه های اول تا ششم بی نیاز از کمک درسی ها
در وهله اول همه پایه های آموزشی به تمرین اضافی نیاز دارند و کارِ معلم آماده کردن زمینه این کار است. برخی از معلم ها وقت می گذارند و خودشان برای این کار اقدام می کنند اما برخی معلم ها هم هستند که کار های آماده در این زمینه را که در قالب کتاب های کمک درسی تهیه شده به دانش آموزان توصیه می کنند. شکرباغانی این موضوع را بیان و تأکید می کند: «برای پایه های اول تا ششم نیازی به کتاب های کمک درسی نیست اما در مقاطع بالاتر به خاطر حجم و تنوع مطالب نیاز به منابع کمکی است تا دانش آموزان با بهره گیری از مطالب این منابع به بهبود آموزش خود کمک کنند. به گفته وی برخی سایت های اینترنتی وابسته به مراکز علمی و فرهنگی هم به کمک دانش آموزان آمده اند و تکالیف درسی رایگان در اختیار آن ها قرار می دهند؛ از جمله سایتی وابسته به دانشگاه صنعتی شریف که کلاس ها و تکالیف رایگان دارد.»
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کتاب های تحمیلی" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کتاب های تحمیلی"، کلیک کنید.