صدا و سیما چه خوب شده است!

به گزارش خبرگزاری رودخان، در حالی که این روزها کاندیداهای اصول گرای ریاست جمهوری برای جلب نظر مردم مشاوران زن خود را در میزگردهای تبلیغاتی با خود همراه می کنند اما این کشور روزهایی را هم به خود دیده است که صدا و سیما مانع حضور مشاوران و همراهان ستادی کاندیداها در صورت خانم بودن شان می شد. نمونه ی بارز آن در دوران ریاست عزت الله ضرغامی بر سازمان صدا و سیما و در هنگامه ی رقابت های انتخابات ریاست جمهوری دور نهم است؛ زمانی که مسیولان صدا و سیما از حضور الهه کولایی نماینده ی ستاد دکتر مصطفی معین در میزگرد خبری شبکه ی دوم جلوگیری کردند.

صدا و سیما چه خوب شده است!

ماجرا از این قرار بود که شامگاه یک شنبه هشتم خرداماه 1384 بنا بود در میزگرد خبری شبکه ی دوم سیما نمایندگان کاندیداهای ریاست جمهوری حضور پیدا کنند، اما درست دقایقی پیش از آغاز برنامه مسیولان آن با خانم کولایی تماس گرفته و گفتند امکان حضور او نیست دلیلی هم که می آورند این بوده که چون نمایندگان کاندیدهای دیگر مرد هستند خواسته اند که در جمع مردانه شان یک زن حضور نیابد.

روزنامه ی اقبال فردای آن روز درباره ی جزییات ماجرا این طور نوشت:

نمایندگان ستادهای سه کاندیدای ریاست جمهوری که شب گذشته [شامگاه یکشنبه 8 خرداد 1384] در میزگرد خبری شبکه ی دوم سیمای جمهوری اسلامی حضور داشتند، از گفت وگو با الهه کولایی، نماینده ی ستاد مصطفی معین خودداری کردند و دلیل این اقدام خود را زن بودن وی عنوان کردند. شب گذشته در میزگرد خبری ساعت 22 و 30 از شبکه ی دوم سیمای جمهوری اسلامی از نمایندگان ستادهای محمود احمدی نژاد، علی لاریجانی و علی اکبر هاشمی رفسنجانی دعوت شده بود تا نظرات کاندیداهای مورد نظر خود را به بحث گذارند. از ستاد مصطفی معین، کاندیدای مورد حمایت جبهه ی مشارکت و سازمان مجاهدین و جمعی دیگر از گروه های سیاسی نیز قرار بود الهه کولایی که سخن گویی معین را به عهده دارد، در این میزگرد حاضر شود اما ساعتی پیش از آغاز این برنامه با مخالفت نمایندگان ستادهای کاندیداهای مذکور این دعوت پس گرفته شد. الهه کولایی به خبرنگار «اقبال» گفت: «حدود ساعت 9 و 30 شب که داشتم برای حضور در برنامه آماده می شدم، از صدا و سیما با من تماس گرفته شد و گفتند که نمایندگان مرد ستادهای دیگر تمایلی ندارند با یک زن وارد بحث شوند و با او بر سر یک میز بنشینند… فردی که به من زنگ زد گفت ان شاءالله در دیگر برنامه های انتخاباتی با حضور زنان، از شما هم دعوت می کنیم.» سخن گوی معین با ابراز تاسف از این حرکت نمایندگان ستادهای مختلف گفت: «معلوم نیست کاندیداهایی که نمایندگان ستادهای آنان حاضر نیستند دور یک میز با یک زن به بحث بنشینند چگونه می خواهند شعارهای خود در خصوص مشارکت زنان در عرصه های مختلف سیاسی و از جمله وزارت زیان را عملی کنند.» کولایی گفت: «با این اقدام، نه تنها نگرش منفی آقایان نسبت به مسایل زنان تایید شد بلکه فرصت حضور نماینده ای از ستاد دکتر معین از دست رفت.» وی توضیح داد: «از آن جا که حدود ساعت 9 و 30 دقیقه ی شب به من زنگ زدند، امکان هماهنگی با ستاد دکتر معین برای حضور نماینده ی دیگری از این ستاد سلب شد.» کولایی افزود: «اگر قرار باشد آقایان همچنان از گفت وگو با من خودداری کنند، بدیهی است که ستاد مجبور به معرفی یک مرد می شود.»

واکنش تند دکتر معین و نامه به معاون سیاسی صداوسیما

ین اقدام مسیولان وقت صدا و سیما واکنش تند دکتر معین را نیز برانگیخت. ایشان نیز فردای همان روز (دوشنبه 9 خرداد 84) این اقدام صدا و سیما را توهین آمیز خواند و گفت: «تصمیم صدا و سیما را که ظاهرا مبتنی بر خواست سایر شرکت کنندگان در برنامه ی خبری 22 و 30 بود به خوبی نشان می دهد که متاسفانه در جامعه ی امروز ایران زنان با چه موانع پیدا و پنهانی برای حضور اجتماعی و مشارکت سیاسی واقعی روبه رو هستند… این که خانم دکتر کولایی، سخن گوی ستاد انتخاباتی من، تنها به دلیل زن بودن از شرکت در یک برنامه ی تلویزیونی باز می ماند، مصداق بارز تبعیض علیه زنان و نشان دهنده ی این است که حتی وقتی موانع قانونی برای حضور زنان وجود ندارد، با دلیل تراشی های ناموجه و سلیقه ای، عملا علیه زنان تبعیض اعمال می شود… این مسیله که نمونه ی کوچکی از تبعیض هایی است که هر روز زنان ایرانی در زندگی خود با آن دست به گریبان اند، نشان می دهد که من به عنوان کاندیدایی که معتقد به رفع کلیه ی اشکال تبیض علیه زنان هستم، تا چه میزان باید برای حل این مسیله ی مهم فرهنگی و مدیریتی تلاش کنم. همان طور که گفتم این تبعیض بیش از قانون در بینش ها و رفتارهای اجتماعی وجود دارد… آقایانی که آمادگی ندارند با یک خانم فرهیخته و استاد دانشگاه در یک میزگرد تلویزیونی حضور پیدا کنند معلوم است که در دولت آینده ی خود تا چه حد حضور زنان را در عرصه های مختلف تصمیم گیری و اجرایی جامعه تحمل خواهند کرد…» (اقبال 10 خرداد 84)

در عین حال علی شکوری راد رییس ستاد انتخاباتی معین نیز نامه ی شکایت آمیزی خطاب به «رحمانی فضلی» معاون سیاسی صدا و سیما نوشت. متن این نامه که روز 10 خرداد 84 در روزنامه ی اقبال منتشر شد به این شرح بود:

همان گونه که مطلعید شبکه ی دوم سیمای جمهوری اسلامی از سرکار خانم دکتر الهه کولایی سخن گوی جناب آقای دکتر معین نامزد نهمین دوره ی انتخابات ریاست جمهوری ایران برای شرکت در گفت وگوی ویژه خبری خود دعوت به عمل آورد اما یک ساعت قبل از شروع برنامه، مسیول مربوطه با مشارالیها تماس گرفت و با اعلام این نکته که نمایندگان سایر نامزدها مایل به حضور ایشان در برنامه نیستند، دعوت قبلی خود را پس گرفت. ستاد انتخاباتی دکتر معین اعتراض شدید به این اقدام غیراخلاقی و غیرقانونی که به نظر می رسد برآمده از نگاهی «مردسالارانه» مبتنی بر «تبعیض و جداسازی جنسیتی» موارد ذیل را مورد تاکید قرار می دهد:

1- انتظار این است قانون بر عملکرد صدا و سیما حاکم باشد نه گرایش های کاندیداها. حال آن که رفتار صدا و سیما بیانگر آن است که همچنان گرایش به یک نگرش خاص بر رسانه ی ملی حاکم است و آن چه در زمینه ی بی طرفی ابراز می شود واقعیت ندارد.

2- چنان چه صدا و سیما در اطلاع رسانی و اخبار انتخاباتی برای خود شان مستقل قایل است و طراحی برنامه های مختلف در جهت معرفی درست همه ی نامزدهاست، مناسب است آن سازمان رسما اعلام کند نمایندگان کدام کاندیداها مایل به حضور سرکار خانم دکتر الهه کولایی در برنامه ی مذکور نبودند. این ستاد توضیحات لازم و عذرخواهی مسیولان آن برنامه را درباره ی تصمیم غیرقانونی و غیراخلاقی فوق انتظار دارد.

صدا و سیما تقصیر خود را گردن دیگران انداخته بود!

نکته ی جالب تر در ماجرای جلوگیری از حضور خانم کولایی در آن میزگرد کذا این بود که نمایندگان کاندیداهای دیگر به محضر انتشار این خبر اعلام کردند که کاملا از این موضوع بی اطلاع بوده اند. از جمله «مهدی چمران» سخن گوی آبادگران که یکی از حاضرین در آن میزگرد بود. او به خبرنگار روزنامه ی اقبال (10 خرداد 84) در پاسخ به این پرسش که در خصوص عدم حضور کولایی در این میزگرد میهمانان برنامه تصمیم گیرنده بودند یا مسیولین برنامه، به خبرنگار اقبال (10 خرداد 84) گفت: «اصلا این موضوع را با ما در میان نگذاشته اند که ما در خصوص آن تصمیم گیرنده باشیم یا نباشیم.» این در حالی بود که «مریم بهروزی» عضو ستاد انتخاباتی علی لاریجانی نیز پیش تر در این باره اظهار بی اطلاعی کرده و به خبرنگار روزنامه ی یادشده گفته بود: «از طرف نماینده ی ستاد لاریجانی درخواست عدم حضور خانم کولایی مطرح نشده است و بعید به نظر می رسد که دیگران حاضر در آن جلسه نیز چنین خواسته ای داشته باشند… صدا و سیما بنا بر دلایل خودش از حضور کولایی جلوگیری کرده است.»

نکته ی قابل تامل در این ماجرا این بودکه تلاش های خبرنگار روزنامه ی اقبال برای مصاحبه با مسیولان گفت وگوی ویژه ی خبری ساعت 22 و 30 در این مورد هرگز به نتیجه نرسید…

25957

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "صدا و سیما چه خوب شده است!" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "صدا و سیما چه خوب شده است!"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه